29 Ağustos 2016 Pazartesi

Şarap Kalp Sağlığını Olumlu Yönde Etkiler Mi ?

İnsan sağlığı için iyi olan ürünler ile zararlı olabilecek ürünler arasında net bir ayrım yapmanın ne kadar zor olduğunu ortaya koyan belki en tipik örnek şaraptır. Anadolu da çok eksi bir geçmişi olan şarabın sağlıkla ilişkisi günümüzde tekrar sorgulanmaya başlamış ve orta sıklıkta alkol tüketenlerde koroner kalp hastalıkları oranının düşük olduğu ile ilgili çalışmalar yoğunlaşmıştır. 

Tüm ölüm nedenleri açısından şarabın düzenli ve orta düzey (22-32g alkol) tüketiminin riski azalttığı belirtilmektedir. Alkolün kalbi koruyucu etkisi; HDL düzeyini artırma, trombosit agregasyonu, kan pıhtılaşmasını engelleme ve fibrinojen üzerine etkisi ile açıklanmaktadır. Fransa’da koroner kalp hastalık sıklığının son derece risksiz yaşayan kuzey Amerikalılara nazaran daha düşük olduğu gerçeği Fransız paradoksu olarak bilinmektedir. Flovonoidlerin trombosit agregasyonu, kanserli hücre oluşumunu inhibe etmek ve LDL oksidasyonunu engellemek gibi güçlü etkileri vardır. Kan damarlarında kolesterol, köpük hücrelerinin oluşması, aterosklerozun ilk basamağı olan yağ çizgilenmesinin belirlenmesinde LDL oksidasyonunu çok güçlü tetikleme potansiyeli olduğu kabul edilmektedir. (günde iki bardak kırmızı şarap günlük flavonoid alımını %40 artırmaktadır.)

Sonuç olarak; Alkol tüketmiyorsanız kalbinizi korumak için başlamanıza bir neden yoktur. Alkol kullanıyorsanız günde bir içkinin yararı olduğunu bilmeniz gerekir ama unutmayınız sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigara kullanmama gibi diğer alışkanlıklar kalp hastalıklarından korumak için en geçerli yollardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder