Monosodyum Glutamat Nedir
Monosodyum glutamat (E 621), et
ve ürünlerinde daha çok bulunan aminoasitlerden biri olan
glutamik asitin
sodyum tuzudur.
4 temel tat olan tatlı, tuzlu,
ekşi ve acı dışında gıdaya 5. temel tat olan umami aromasını
vererek ürünün
lezzet özelliklerini güçlendirmekte insanlarda daha sık yeme isteğini
uyandırmaktadır.
Gıda Katkı Maddesi Tanımı ve
Sağlık Üzerine Etkisi
Gıda katkı maddeleri gıdaların
mikrobiyolojik bozulmalarını engellemek, dayanıklılığını ve raf
ömrünü uzatmak,
besleyici değerini artırmak ve korumak, renk, görünüş, lezzet, koku gibi
duyusal özellikleri düzeltmek gibi birçok amaçla kullanılmaktadır.
Gıda katkı maddelerindeki
olumsuzluklar, katılmasına izin verilen katkı maddesinin mevzuata
uygun olarak
kullanılmaması, düzenli bir şekilde kontrol edilmemesi, üretici bilincinin
oluşmaması ve risk değerlendirilmelerinin yapılmaması sonucu gıda katkı
maddeleri
vücudumuz için zararlı hale gelip sağlığımızı bozmaktadır.
Monosodyum Glutamatın
Sağlık Üzerine Etkisi
Monosodyum glutamat beyni
uyararak lezzet algısını artırıcı bir etki göstermektedir ve iştah
artışına
sebep olmaktadır. Mono sodyum glutamatın vücuda alımı ile baş ağrısı, solunum
bozukluğu, astım, hipertansiyon ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkların
oluşmasına sebep
olmaktadır.
Monosodyum Glutamat Ve Astım
İlişkisi
Astım uyaranların çeşitli
havayolu inflamasyonu, geri dönüşümlü solunum yolu tıkanıklığı,
öksürük
spazmlar ve artmış hava yolu aşırı duyarlılığı ile karakterize kronik bir
solunum
hastalığıdır.
Monosodyum glutamat (MSG) ve
astım arasındaki olası ilişki ilk 1981 yılında Allen ve Baker
tarafından
araştırılmıştır. Bir çalışmada yemeklerinde MSG kullanan çin lokantasında yemek
yiyen iki sağlıklı yetişkin bireylerin
yemek yedikten 12 saat sonra ikisinde’de astım ataklarının
başladığı
belirtilmiştir.
Schwartzstein ve ark. yaptığı bir
çalışmaya göre 12 hastaya ağız yoluyla
1,5 g monosodyum
glutamat verilmiş. Verildikten 4 saat sonra hastalarda
bronkospazm (Bronş ve bronşçukların
kasılması) geliştiği gözlenmiştir
Bazı hastalarda migren ataklarına
sebep olan etkenler vardır bunlardan biride monosodyum
glutamattır.
Monosodyum Glutamat Ve
Tansiyon İlişkisi
Yeni doğan bebekler üzerinde
yapılan bir çalışmada bebeklerin mamalarına Monosodyum
glutamat katılması
bebeklerde hipertansiyon riskini artırmaktadır.
Monosodyum içeren yiyecekler ile
beslenen ratlar da tansiyonun stabil olmadığı gözlenmiş ve
buna bağlı olarak
ratlar da migren atakları oluşmaktadır.
Ratlar üzerinde yapılan bir
çalışmada yeni doğan erkek ratlara 4 mg/kg monosodyum glutamat
verilmiş ve 90
gün sonra ratların arter basıncında artış olduğu gözlenmiştir.
Monosodyum Glutamat Ve Obezite
ilişkisi
Obezite başta kalp hastalığı ve
inme, hipertansiyon, diyabet gibi birçok hastalığa yakalanma
riskini artırıyor.
MSG merkezi sinir sistemi üzerine
etkisi yüksek bir gıda katkı maddesidir.
MSG nöronları
uyararak iştahı artırarak daha fazla yemek yemeğe isteği oluşturmaktadır.
MSG’nin hormonlarımız üzerinde
etkisi net bir şekilde biliniyor leptin hormonunu inhibe
ederek tokluk
mekanizmamızı bozan monosodyum glutamat bizi daha fazla yemek yemeye
sevk
etmektedir. Bu durumun olumsuz sonucu ise obezitedir.
Ratlarda yapılan bir çalışmada on
altı haftalık olan ratlara oral yoldan verilen monosodyum
glutamat sonrası
ratların vücutlarında yağ birikimi, hiperglisemi ve insülin direncinin
geliştiği
rapor edilmiştir. Monosodyum glutamatın Obezite / insülin direnci
rahatsızlıkları üzerine
vasküler fonksiyonu bozucu bir etkisi olduğu rapor
edilmiştir.
Monosodyum Glutamat ve Uyku
Bozukluğu Arasındaki İlişki
Uyku bozukluğu (SDB) solunum
obstrüktif uyku apnesi (OSA), santral uyku apnesi ve
periyodik solunum, uyku
sırasında meydana gelen anormallikleri, nefes alma sıkıntısı gibi bir
dizi
sorunları kapsar.
Normal vücut ağırlığında sahip
olup monosodyum glutamat alanlar ile şişman olup
monosodyum glutamat alan
bireyler arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Şişman
bireylerin
monosodyum glutamat alması sonucu horlama ve uykuda solunum bozukluğu gibi
rahatsızlıklara yakalanma riski daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Çin’de yapılan bir araştırmada
çin lokantalarında kullanılan monosodyum glutamatın erkek ve
bayanlarda gece
uykuya dalamama ve uyku sırasında nefes darlığı geliştiği gözlenmiştir. Uyku
bozukluğuna sebebiyet veren MSG dozunun bir etkisi olmadığı rapor edilmiştir.
Monosodyum Glutamatın
Karaciğer Ve Böbrek İle İlişkisi
Yapılan araştırmalara göre
farelere günlük ‘lık bir dozda verilen monosodyum glutamat
karaciğer ve böbrek
için toksik etki yaratmaktadır.
Ratlara 4 mg/kg monosodyum
glutamat verildikten 15 dakika sonrası biyokimyasal analize
bakıldığında ALT ve
AST’nin yüksek seviyelerde olduğu saptanmıştır.
Ratlar üzerinde yapılan başka bir
çalışmada monosodyum glutamatın ratlarda karaciğer
yağlanmasına sebebiyet
verdiği ve karaciğer kanseri riskini artırdığı gözlenmiştir.
Ratlara verilen monosodyum glutamat ratlarda böbrek hasarına sebep olduğu ve
glomerüler
filtrasyon hızında düşüş gerçekleştiği rapor edilmiştir.
Monosodyum Glutamatın Güvenli
Alım Düzeyinin Değerlendirilmesi
Monosodyum glutamata hassasiyet
kişiden kişiye değişmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel
araştırmalara MSG’a
olumsuz reaksiyon gösterenlerin oranı
%2-25 arasındadır.
Günlük tüketilmesi önerilen
monosodyum glutamat miktarı (ADI) 0,15 g/kg olarak
saptanmıştır.Yapılan çarpıcı bir araştırma ise
bebeklerin mamalarına katılan %0,5 oranında
monosodyum glutamat bebeklerin mamalarını daha severek
yediği saptanmıştır.
Bu konuda yapılan çalışmalar
sonucu on iki haftadan küçük bebeklerin mamalarında
monosodyum glutamat
kullanımı önerilmemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder